Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

Wetenschappelijk onderzoek

ElkeVanHoof
Elke Van Hoof is professor in de medische en gezondheidspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel sinds 2006. Daarnaast is ze een gewaardeerd gastprofessor in verschillende opleidingen zoals de opleiding huisartsengeneeskunde (VUB). Ze publiseert regelmatig artilkelen over hoogsensitiviteit. In 2015 heeft ze in het blad Psyche en Brein de eerste onderzoeksresultaten over hoogsensitiviteit bij volwassenen weergegeven. Ze schrijft onder meer dat hoogsensitiviteit zichtbaar is in de hersenen: het kan gemeten en aangetoond worden. 

Hierbij de link naar het hele artikel: Elke van Hoof: "Mensen met Hoogsensitiviteit pikken veel meer op"

 

Verder is 2010 onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit door de Universiteit van Tilburg:

Temperament of stoornis: Hoogsensitiviteit in relatie tot AD(H)D en PDD-NOS. 
Master scriptie Universiteit van Tilburg, De Jong (2010) 
In 1997 introduceerden Aron en Aron het concept hoogsensitiviteit in de wetenschap. Afgaande op de (beperkte) bestaande literatuur, lijkt het erop dat het temperament hoogsensitiviteit veel overeenkomsten vertoont met stoornissen als AD(H)D en PDD-NOS. Om het vage gebied tussen hoogsensitiviteit enerzijds en de stoornissen anderzijds te verhelderen en eventuele toekomstige diagnostiek te vergemakkelijken, is in deze studie onderzocht of hoogsensitieve kinderen meer gedragskenmerken vertonen van ADHD en PDD-NOS ten opzichte van niet hoogsensitieve kinderen.

Hierbij de link naar de volledige scriptie: Temperament of stoornis: Hoogsensitiviteit in relatie tot AD(H)D en PDD-NOS.

Onderzoek

  • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden:
  • De tocht naar de herberg. Verhaal over ballast in het leven, van Riet-Fiddelaers-Jaspers:
  • Leerproblemen praktisch en snel aanpakken met de training ‘Ik leer anders’. Juist voor beelddenkers!
  • Er waren eens 3 bomen...Lees hier het bekende verhaal van Evert Landwaard over omgaan met verlies:
  • Laatste nieuwtjes, wijzigingen of tips: PrivacyMet de komst van de nieuwe AVG, de nieuwe wet op de privacy, heeft ook Praktijk Inham nieuwe privacyregels