Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

Laatste nieuwtjes, wijzigingen of tips:

Privacy
Met de komst van de nieuwe AVG, de nieuwe wet op de privacy, heeft ook Praktijk Inham nieuwe privacyregels gepulbliceerd op de website. Hierbij een directe link: Privacy

Wijziging openingstijden
De praktijk vanaf najaar 2018 geopend op donderdag (hele dag) en vrijdagochtend. Er zijn enkele extra sluitingsdata vanwege studie: 5 tm 9 november, 28-29 november, 7 en 14 december. En in 2019: 7-8 februari, 13-14 maart, 3-4 april en 12-13 juni 2019.
Stuur buiten openingstijden gerust een mail of spreek de voicemailbericht in. Ik neem dan contact met u op.

 

Samenhang tussen hoogsensitiviteit en verslaving
Er is een onderzoek gaande naar de samenhang tussen hooggevoeligheid en drugsgebruik. Mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels van buitenaf, zogenaamde High Sensitive Persons (HSP-ers), lijken vatbaarder voor middelengebruik dan anderen. Toch is er maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en het gebruik van verslavende middelen. Daar komt nu verandering in! 

Volgens projectleider dr. Judith Homberg van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben mensen die hoog scoren op Sensory Processing Sensitivity – dat wil zeggen dat ze hooggevoelig zijn – ook bovengemiddeld veel last van stress. ‘Dat is ook niet raar. Deze mensen nemen allerlei subtiliteiten in hun omgeving waar, reageren daar op en verwerken deze informatie op een dieper niveau in hun hersenen.’ Een gevolg is dat wanneer er teveel (negatieve) prikkels zijn het brein deze niet meer kan verwerken.Het is juist die stressfactor die hen volgens Homberg vatbaarder maakt voor verslavende middelen. ‘Drugs zijn een uitweg, een manier om met de drukte in hun hoofd om te gaan.
Of die relatie tussen hooggevoeligheid en middelengebruik daadwerkelijk klopt, is nog niet echt wetenschappelijk bewezen, al zijn er diverse aanwijzingen die in die richting wijzen.

Fijn dat er nu dus wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan, in Europees verband.

Het hele interview met Judith Homberg over dit onderwerp lees je hier: interview

 

Nieuwsbrief
Meldt je nu aan mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwtjes van praktijk Inham en interessante artikelen automatisch in je mailbox! (max 5 keer per jaar)

 

  • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden:
  • De tocht naar de herberg. Verhaal over ballast in het leven, van Riet-Fiddelaers-Jaspers:
  • Leerproblemen praktisch en snel aanpakken met de training ‘Ik leer anders’. Juist voor beelddenkers!
  • Er waren eens 3 bomen...Lees hier het bekende verhaal van Evert Landwaard over omgaan met verlies:
  • Laatste nieuwtjes, wijzigingen of tips: PrivacyMet de komst van de nieuwe AVG, de nieuwe wet op de privacy, heeft ook Praktijk Inham nieuwe privacyregels