Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

Onverwerkte pijnlijke herinnering

Ca. 2 weken na een sessie met een cliente mailde zij mij het volgende:

Beste Ineke,
Ik wil je iets terugkoppelen en bedanken.
In de sessie die we laatst deden heb je mij heel bruikbare oefeningen meegegeven die voor mij als gevoelige beelddenker heel goed werken. 

Je gaf me de vraag mee die ik mezelf mag / kan stellen bij lastige situaties: ligt het echt binnen mijn invloedsfeer? Zo nee, kun je het dan accepteren en er anders mee omgaan? Fijn die spiegel! 

Ook deden we een oefening om om te gaan met onverwerkte pijnlijke herinneringen of angsten. Deze oefening probeer ik in de praktijk nu toe te passen. Een oefening waarbij ik heel goed voor mezelf helder kan krijgen waar een angst of gevoel vandaan komt en waar het eigenlijk over gaat.  Soms associeer ik een vervelend gevoel of pijnlijke herinnering teveel met een persoon. De oefening die je gaf helpt me om in te zien dat die herinnering niet op de persoon geplakt moet worden maar als een op zichzelf staand iets gezien moet worden. Er niks mee doen is ook een optie maar dan blijft het als een doorn in het oog in de weg liggen. Mooie analyse en theorie en voor zover nog steeds ratio die aan het werk is.
Bij het vervolg van de oefening is het tijd voor het gevoel. placematsNu mocht ik die pijnlijke herinnering aan gaan. En er denkbeeldig op gaan staan. Op een persoon plakken waar die niet thuis hoort is geen optie, niks mee doen ook niet. Ik wil ervan af.

Gisteren was er een pijnlijke herinnering die voorbij kwam door een opmerking van een persoon. Ik dacht aan jouw woorden en de oefening en ging op de herinnering ‘staan’. Een grote lading verdriet en pijn kwam los. Met steun van mijn partner die ik verteld had over de oefening, kon ik het verdriet nu verwerken en loslaten. De situatie is nu anders, de pijn hoort bij het verleden. Ik merkte dat ik, net als bij een eerdere EMDR ervaring de herinnering niet weg was, maar dat wel de pijnlijke emotie er van af was. Er kwam lucht en ruimte voor in de plaats.

 

Dankjewel Ineke voor de handvaten! Heel goed bruikbaar. 

[ NB - Met deze cliënte heb ik onder meer met 'matjes' gewerkt om haar te helpen voelen, matjes zoals op de bijgevoegde foto ]

 

 

 

Dichter bij mezelf

Ineke heeft me, vanuit haar deskundigheid, van een afstand naar mijn situatie laten kijken.
Ze heeft me inzicht gegeven in wat er werkelijk gebeurt en welke rol(len) ik daarin vervul.
Van daaruit kon en kan ik zelf aan de slag om dingen te veranderen en dichter bij mezelf te brengen.
Naast professionaliteit vond ik bij Ineke gastvrijheid, betrokkenheid en veel warmte

EMDR - herinneringen roepen geen heftige emoties meer op

Steeds vaker merkte ik dat ik meer en meer geëmotioneerd reageerde op nieuwe situaties die (verstandelijk gezien) niets te maken hadden met situaties uit het verleden, maar wel allerlei herinneringen en emoties opriepen aan eerdere gebeurtenissen. De emoties die naar boven kwamen waren fysiek voelbaar en leken zich op te stapelen, werden telkens heftiger. Zo heftig dat ik het ook echt als last ervaarde. Het belemmerde mij om op een normale manier te reageren als er zo’n nieuwe situatie zich voor deed.
Daar wilde ik van af. Het verleden kan ik niet veranderen, maar ik wilde het geen invloed (meer) laten hebben op het nu. Hoe kan ik die emoties uit het verleden een plaatsje geven en sterker & met meer zelfvertrouwen nieuwe situaties met verse blik en onbevangen tegemoet treden?

EMDR was de geboden therapie door Ineke.
Inzet was 4 sessies, uiteindelijk bleken we er 3 nodig te hebben.
Voor mij is EMDR een heel bijzondere en waardevolle ervaring geweest. Samen met Ineke hebben we eerst een analyse gemaakt van de herinneringen die de bewuste emoties opriepen. Een rode draad ging door het leven, de tijdlijn voor de ‘film’ werd genoteerd.


Open en met vol vertrouwen in Ineke, gingen we van start met de eerste sessie. Als beelddenker en hoog gevoelig persoon bleek het voor mij eenvoudig om herinneringen naar boven te halen en de bijbehorende emoties te voelen en opnieuw te beleven, tranen liepen over de wangen. Heel bijzonder vond ik om te ervaren dat het beeld tijdens de sessie steeds vager werd en dat de lading van de emoties verdween. De herinnering was er nog, maar werd steeds minder scherp. In de informatie die ik vooraf van Ineke had gekregen had ik er wel over gelezen dat de herinnering losgekoppeld wordt van de emotie en nu opnieuw verwerkt gaat worden. Maar die ervaring had ik in de praktijk nog niet opgedaan. In de loop van de sessie maakte verdriet, pijn en boosheid plaats voor rust. Bij elk fragment weer opnieuw.


De tip, drink veel water en schrijf je ervaringen op in een dagboek, nam ik ter harte. Hoofdpijn (werd vooraf aangegeven dat dat heel goed mogelijk was) was zeker voelbaar. Na 2 dagen werd dat minder. Mijn hersenen waren erg actief aan het werk voelde ik wel.


In de praktijk merk ik nu al dat ik op een andere manier reageer op situaties dan dat ik eerder deed.
Een nieuwe situatie benader ik nu ook echt als een nieuwe situatie en sta met meer zelfvertrouwen in het leven. Er is wonderbaarlijk geen emotie meer die om de hoek komt kijken en me herinnert aan een dreiging uit het verleden. De herinneringen uit het verleden zijn er zeker nog wel, ze roepen alleen niet meer die heftige emotie bij me op.
Ineke kan ik zeker aanbevelen, zij straalt rust uit en geeft je het vertrouwen om de kracht in jezelf weer terug te vinden. Heel erg bedankt Ineke voor jouw hulp bij mijn verwerkingsproces. Mocht er in de toekomst nog een keer wat hulp nodig zijn, dan klop ik graag weer bij je aan.

[ meer weten over EMDR? lees verder bij 'overige diensten' ]

 

Ongeval op dag van begrafenis

 

Een vijftal jaren geleden is een dierbaar familielid plots overleden. Als gevolg van een ongeval op de dag van de begrafenis, heb ik hier niet bij kunnen zijn. Ik een belangrijk gedeelte van het afscheid nemen gemist.
Op dat moment was ik ook nog zeven maanden zwanger.  Mijn prioriteit lag toen bij de gezondheid van ons kindje en daarom heb ik de gevoelens die er bij het overlijden waren, volledig aan de kant gezet.
Die gevoelens heb ik al die tijd 'verstopt'. Ik probeerde ze weg te drukken en dat lukte vrij aardig. Toch merkte ik dat er iets in mij knaagde waar ik me steeds meer bewust van werd. Ik werd steeds emotioneler en onzekerder en daarom heb ik contact met Ineke opgenomen.

Door de sessies met Ineke durf ik langzaamaan die gevoelens er te laten zijn. Zij geeft me handvaten over hoe ik hiermee om kan gaan en hoe ik verder kan met het verwerken van die emoties. Ik heb nog een weg te gaan, maar ik durf nu mijn gevoel langzaam boven te laten komen en heb er vertrouwen in dat ik innerlijk steeds meer rust zal vinden.

 

Ik ben dichter bij mezelf gekomen

Enkele maanden geleden kwam ik toevallig bij Ineke terecht. Aan het eind van mijn Latijn, helemaal vastgelopen na een jarenlange opeenstapeling van heel ingrijpende gebeurtenissen. Alle daarbij behorende emoties had ik voor het gemak maar heel ver weggestopt. Dat is ook wat ik van kindsaf aan heb geleerd. Vooral geen emoties laten zien, geen knuffel of aai over mijn bol als ik dat nodig had en vooral het waarschuwende vingertje: denk erom, mondje dicht. Niet gehoord en niet gezien worden…. Achteraf gezien ook een heel erg eenzaam proces.

Dit patroon heb ik ook tijdens mijn huwelijk in stand gehouden, en deed alleen nog maar mijn best om het anderen naar de zin te maken. Dat ik mezelf daarmee heel erg tekort deed en anderen voortdurend de kans gaf om over mijn grenzen heen te lopen had ik niet in de gaten. Ik gaf anderen de ruimte, maar vergat zelf mijn eigen ruimte in te nemen. En toen kwam ineens het moment dat ik me geen raad meer wist en me alleen nog maar heel klein en onbeduidend voelde en heel, heel erg moe. Op dat moment ben ik bij Ineke terecht gekomen. 

Al meteen had Ineke in de gaten dat er bij mij hoogstwaarschijnlijk sprake was van Hoog Sensitiviteit, wat bevestigd werd na het doen van de H.S.P. test. Er ging letterlijk een wereld voor me open en ineens viel er zoveel op zijn plek.Stapje voor stapje zijn wij samen mijn valkuilen gaan ontrafelen. Met behulp van opdrachten, oefeningen en reflectie proberen we hardnekkige patronen die ik heb opgebouwd in mijn verleden leren om te buigen om zo weer vertrouwen in mezelf te leren krijgen en mezelf de moeite waard te vinden.

Zoals in een van de coaching uurtjes naar voren kwam: “Je hoeft niet bijzonder te zijn om goed genoeg te zijn. Je bent gewoon goed genoeg!” (wat een verademing voor een perfectionist zoals ik). En: “Ook jij mag er zijn. Ook jij hebt bestaansrecht, anders was je niet geboren.”

Zo heb ik heel wat “handreikingen”gekregen die voor mij ongelooflijk waardevol zijn! Ik ben stapje voor stapje aan het leren dichter bij mezelf te komen en ben vol vertrouwen voor de toekomst. Dankzij de lieve, intensieve en zeer deskundige begeleiding van Ineke!

Dankjewel Ineke daarvoor!

 

Wandelcoaching - ik ben dankbaar

Ik heb de wandelcoaching als zeer prettig ervaren. Ook was het wel eens confronterend; waarom kies je ervoor om rechts te gaan, waarom loop je om die plas heen, waar staat die omgevallen boom voor, enz enz.....vragen waar ik goed over na moest denken.

Ik ben graag in de natuur en in beweging, dus was ik helemaal blij dat ik aan de wandelcoaching mee mocht doen. Ik heb veel tools gekregen om met hoogsensiviteit om te gaan; een koepel om me heen zetten om afstand te doen van bijv.stressmomenten, negatieve energie. Ik ben nogal een denker, daar slaap ik soms onrustig van. Dan zou ik moeten proberen in de 'kamer van mijn ziel' te komen om tot rust te komen en die gedachten weg te vagen.

Ik kan wel zeggen dat ik er veel aan gehad heb, er is wat rust voor teruggekomen. Ik geniet weer van mooie momenten en dingen.
Ik ben DANKBAAR!!!!


Dank je wel Ineke.

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random